Проговориха задържаните в Гърция българи на път за лобното място на Гоце Делчев

Потърпевшите са туристи, а сред тях има и 90-годишна жена

Кадър: Нова телевизия

Кадър: Нова телевизия

Българите, които бяха задържани в Гърция, след като се опитаха да посетят лобното място на Гоце Делчев край град Серес, разказаха за случая пред Нова телевизия. Оказва се, че задържаната група са туристи, а сред тях има и 90-годишна жена.

Гръцките полицаи са завели в ареста група туристи от Гоце Делчев, които са пътували организирано с бус. По разказите им са били спрени от цивилна кола, личните им документи били събрани, а след това под конвой всички били отведени на 20 километра в град Серес. Там нашите сънародници прекарали часове, без да получат обяснение какво е наложило тяхното отвеждане в полицейския участък.

От Външното ни министерство обясниха, че гръцките правоохранителни органи не са посочили конкретни причини за предприетите от тях действия. А Генералното ни консулство е изискало информация на какво основание са предприети действията за възпрепятстване на българските граждани от страна на властите в Гърция.

На 4 май сутринта група от 18 човека от Гоце Делчев, потегля към Гърция, за да посети лобното място на революционера. Близо до село Баница, бусът им е спрян.

„Изненада ни, че на отбивката от главния път, където се слиза за село Баница, имаше цивилни коли. Спират ни, съответно се легитимират и казаха „Не може да слезете надолу”, разказва Богдан Ципуров.

„Нас ни спряха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под конвой - в полицията", твърди Иван Калайджиев. 

"Нямаше някакъв вид разпит. Мен ме питаха как се казва майка ми”, посочва Ципуров.  

В гръцкия полицейски участък се озовава и 90-годишната Павлина Събкова. „Много неприлично, много тъжно и много жалко. Превърнаха ни в някакви престъпници. А ние горките имаме ли вид на престъпници? Нося букет от хризантеми”, заяви 90-годишната Павлина Събкова.  

Част от хората са успели да се свържат с консулската ни служба в Солун. Прекарали часове в районното, а отговор защо са задържани не получили. „Много унизително. Аз им казах на излизане „Какви комшии сте?”. И когато казах „Не може да сме в ЕС комшии и да се държите така с нас”, единият полицай ми каза”Хайде, хайде. По-бързо навън”, споделя Смилянов.

Ципуров допълва: „Повечето беше стресът от страна на групата. В последствие изтече някаква информация, не знам от къде дойде, че това е било обявено за военна зона”.

По думите му никой не дал обяснение защо са задържани. „Накрая казаха - рутинна проверка”, посочва Ципуров.

Не получили и официален документ, че са били в полицията. Външното ни министерство все още няма официална информация от гръцките власти. „Ние не искаме нищо. Ние искаме да се извинят. Да кажат, че са сбъркали”, категорична е Павлина Събкова.