Прокурор Вероника Димитрова: Нотариуса и Велимир Атанасов бяха на банкет в Банско

Коледно парти на софийските прокурори

Вероника Димитрова, снимка: БГНЕС

Вероника Димитрова, снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съвет изслуша 10 прокурори от Софийската районна прокуратура (СРП) за присъствието на Мартин Божанов-Нотариуса на коледен банкет на прокурорите.

До момента стана ясно, че единствено прокурор Вероника Димитрова е видяла Нотариуса на коледното тържество на СРП в Банско, провело се през 2021 година.

Димитрова обясни, че в предишни години банкетът се е организирал в София. На празненството в зимния курорт, по думите ѝ са присъствали магистрати и администрация, служители на СРП, членове на семействата им.

"Имаше много колежки, които бяха с децата си", добави тя. Престоят им е бил два или три дни. Тържеството е било първата вечер в ресторанта на хотела.

"Банкетът беше в две зали, тесни като помещения. Аз бях във второто помещение. Цената беше фиксирана. На рецепция съм си заплатила престоя там и вечерята." - каза Димитрова.

Тя обесни, че не познавала лицето Мартин Божанов. Видяла го е на въпросния банкет, както и Велимир Атанасов - след това не ги е виждала. Не е приела критично или притеснително присъствието им.

"Не сме се запознавали с тях, никой не ми ги е представял. Няколко месеца след това разбрах кои са тези лица. От интервютата на Антикорупционния фонд разбрах кои са и как се казват. Не сме уведомявани за присъствието на такива гости. Пак казвам, че не сме се запознавали, не са ни представяни." - посочи Димитрова.

Тя заяви и че не знае от кого са били поканени. "До мен няма как подобна информация да пристигне. Как са се озовали, нямам представа. Факт е, че бяха там." - каза още тя.

Останалите деветима прокурори от СРП също заявиха, че не са познавали Нотариуса, но и не са го виждали на коледното тържество. Разбрали са кой е той от медиите и разследванията на Антикорупционния фонд.

Пред медиите прокурор Вероника Димитрова заяви, че само може да каже, че Мартин Божанов-Нотариуса е присъствал на банкета.

"Мога само да кажа, че колегите, които бяха изслушани днес, повечето към онзи момент са били младши прокурори. Чухте ги и вие, чух ги и аз. Не са познавали останалата част от СРП, присъствала на банкета. Аз работя по-отдавна, познавам всички, така че съм могла да разпозная кои хора не са част от мероприятието." - обясни тя.

На въпроса били ли са в компанията на Невена Зартова, Димитрова не пожела да отговори.

"Чула съм, че се коментира, че има двама души, които не са с много добра репутация. Поинтересувах се, попитах как се казват, видях информация в интернет и така разбрах имената им, всички разследвания, които се водят, журналистически интервюта." - разказа още тя.

Димитрова подчерта, че няма никаква представа как са се озовали на коледното тържество. "Не съм смела в никакъв случай. Аз съм откровена. Казвам това, което съм видяла. Не мисля, че има какво да затаявам, да спестявам, да крия. Аз нямам проблем с това. Това се е случило." - отбеляза тя.

Димитрова добави, че не може да каже колко дълго са останали, защото си е тръгнала рано.

"Били са на вечерята. В хотела не са били." - уточни тя.

По време на изслушването на прокурорите от СРП, присъствали на банкета, стана ясно, че заведението е било отворено за външни хора, както и че съдия Емо Желев е придружавал Невена Зартова.

Прокурор Мария Бакалска от СРП подчерта, че не става дума за частно парти, а за традиционен коледен банкет, за който е била уведомена по служебен имейл. "Лицето Мартин Божанов аз не го познавам. Присъствал ли е, не е ли, аз не мога да кажа. От медиите разбрах, че съществува такова лице." - посочи тя, отбелязвайки, че е прокурор в СРП от 2018 г.

Прокурор Ралица Бакалова разказа, че не е присъствала на този банкет и тогава не е пътувала до Банско. Записала се е, но се е отказала по причини от личен характер, които не пожела да уточни. "Днес съм тук с останалите си колеги, макар да не съм присъствала, защото искам за бъда солидарна с тях", каза тя.

Бакалова е категорична, че не е познавала Нотариуса. Името и прякора му е разбрала от медиите след неговата смърт. Отрече да го е виждала и в сградата на СРП. "Не знам абсолютно нищо за него", увери тя.

Прокурор Божидар Кирилов разказа, че два месеца след като е постъпил на работа в СРП е получил покана за коледния банкет. "Не познавам Мартин Божанов по прякор Нотариуса и не знам дали е присъствал на коледния банкет. Не съм имал контакт с въпросното лице." - заяви той. /БГНЕС