Протест пред руското посолство – кметът Терзиев отказа да говори, скри се

Олена Коцева се обяснява с кмета Терзиев, Снимки: Валентин Симеонов

Олена Коцева се обяснява с кмета Терзиев, Снимки: Валентин Симеонов

Кметът на София Васил Терзиев е направил днес опит да вземе думата и да говори на митинг пред руското посолство в столицата. Акцията бе организирана от „Мати Украйна“ и сдружение „Боец“. Демонстрацията е насочена срещу провежданите незаконни избори за президент на Руската федерация в окупираните от Кремъл украински територии.

r_p_protest_izbori1.jpg

Към 17, 30 часа Васил Терзиев се е появил в спортен екип и по маратонки, но този път придружен от група съветници от ПП-ДБ и районни кметове, вместо обичайните бодигардове. Отправил се към ораторите – Олена Коцева и Георги Георгиев, и поискал да му дадат веднага думата, разказаха пред Faktor.bg очевидци. Георгиев  репликирал кмета, че трябва да изчака докато свърши словото си. Освен това думата се иска, а кметът дължи и обяснения на украинци и софиянци - защо вчера от кметството са се опитали да преместят самоволно протеста не пред входа на дипломатическата мисия, както е заявен, а на отсрещната страна на булеварда, пред парк хотел „Москва“. Георги Георгиев от „Боец“ е заявил на Терзиев, че нямат право да променят мястото на акцията, защото по закон режимът е само уведомителен.

Опитах да кажа на Терзиев, че елементарното възпитание изисква да изчака да свърши словото си човекът, който говори и да не посяга към микрофона, обясни пред Faktor.bg Олена Коцева. Явно обиден и неразбран Терзиев се оттеглил, а после си тръгнал от протестното събитие, въпреки че е бил поканен да говори и да обясни неадекватните действия на общината.

Преди започването на акцията от полицията се опитали да преместят мястото на събитието, но организаторите категорично откази да изпълнят исканията им като неоснователни.

r_p_protest_izbori.jpg

Тези избори са незаконни, искахме да провокираме чувството на отиващите в посолството да гласуват руснаци за човечност и справедливост. Извращение е под дулата на руските окупатори да принуждават беззащитни украинци да участват в избори с предизвестен победител, заяви организаторът и лидер на „Мати Украйна“ Олена Коцева. 

На края на протеста на асфалта пред входа на посолството с червена боя е изписано: Путин е терорист, съд и затвор!“

Опитът на столичния кмет да си направи пиар акция като се включи в протест срещу Путин и Кремъл се оказа неуспешен и дори комичен. За пореден път той показа, че не умее да общува с гражданите на София, приемайки ги като подчинени от частната му фирма.

r_p_protest_izbori2.jpg