Путин отказва да поздрави Байдън, надява се на чудо в официалните резултати

Москва не пропуска да отбележи претенциите на Тръмп към честността на изборите

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин се присъедини към мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор, като отказа да поздрави новоизбрания американски президент Джо Байдън с мотива, че ще изчака официалните резултати от президентските избори в САЩ. 

Днес Кремъл обяви, че Путин чака официалните резултати, преди да ги коментира, а позицията бе разпространена от световните новинарски агенции. Москва внимателно избягва да насочи везните към това кого смята за победител, но не пропуска да отбележи претенциите на президента Тръмп към честността на проведените на 3 ноември в САЩ избори. 

За разлика от повечето световни лидери, които поздравиха Джо Байдън часове след обявяването на резултата, Владимир Путин запазва мълчание и до днес. 

Същата недоверчива позиция демонстрира и Пекин. В понеделник китайското правителство заобиколи въпроса кога ще поздрави Байдън, а говорител на външното министерство на страната отговори, цитиран от "Индипендънт", че Китай ще действа в съответствие с международната практика.