Путин: Русия трябва да остане водеща ядрена и космически сила, космическата индустрия е свързана с отбраната

Русия ще продължи да разработва програми за международно сътрудничество в космическия сектор, заяви в понеделник руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Ще продължим да разработваме международни програми, готови сме да участваме в съвместна работа с нашите партньори в космоса“, заяви държавният глава на среща за развитието на космическата индустрия.

В същото време той отбеляза, че Русия трябва адекватно да поддържа статута си на една от водещите ядрени и космически сили.

„През новия, 21-ви век, Русия трябва достойно да поддържа статута си на една от водещите ядрени и космически сили, защото космическата индустрия е пряко свързана с отбраната“, каза държавният глава.

Министерският съвет трябва да подготви мерки за постигане на приоритети в космическата индустрия, добави президентът.

Според стопанина на Кремъл някои приоритети и срокове за изпълнение на задачите в космическия сектор могат да бъдат коригирани поради динамично променящата се ситуация в Русия и света.

„Разбирам, че като се вземат предвид динамично променящите се външна и вътрешна обстановка, външни и вътрешни условия, определени приоритети, може би трябва да се изясни и коригира времето за изпълнение на задачите в космическия сектор“, каза държавният глава. По време на срещата Путин предложи да обсъди подобни идеи, ако има такива./БГНЕС