Путин шеговито моли Лукашенко: "Дай ни малко яйчица, не бъди алчен"

На срещата на Евразийския съюз Александър Лукашенко споменал, че Беларус почти на 100% се снабдява със собствени продукти. След кратка пауза той назовал сред тях и кокошите яйца, като се усмихнал и погледнал многозначително към руския лидер. 

"Дайте ни малко, не бъдете алчни", шеговито се обърнал към него руският президент Владимир Путин, демонстрирайки топли отношения със своя беларуски колега, предава прокремълската агенция ТАСС.

В последно време Русия май доста е закъсала, щом изпитва вече недостиг и на кокоши яйца. Това е причината за драстичното покачване на цените им. По данни на руската статистическа служба "Росстат" през ноември яйцата са поскъпнали с над 15% в сравнение с октомври, а от началото на годината увеличението на цената им е с над 36%.

Путин дори се извини на руснаците за проблема по време на годишната си пресконференция и пряка линия със сънародниците му на 14 декември, като обясни ситуацията с провал в работата на правителството, но съзнателно пропусна да посочи, че причина за тома е и безсмислената ожесточена война, която води в Украйна.

Руското министерство на земеделието съобщи, че цените на яйцата се очаква да се стабилизират след нова година, благодарение на увеличеното вътрешно производство и внос от приятелски страни с нулево мито, сред които без никакво съмнение е Беларус.