Путинистът Волгин с най-много преференции, Тафров отпада от ЕП - измества го Ицо Хазарта

Елена Йончева с шансове за ЕП

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Вторият в листата на "Възраждане" за Европейския парламент - водещият от БНР Петър Волгин, е шампион по преференции от вота за евродепутати от 9 юни, съобщава Медиапул. 
Данните на ЦИК след окончателната обработка на протоколите от секционните показват, че лично за Волгин са гласували 71 224 души. Това са почти една четвърт от всички гласове за "Възраждане" за евровота.

Водач на листата на "Възраждане" беше Станислав Стоянов. Той заедно с водещия на "12 плюс 3" Волгин и третата в листата Рада Лайкова са вероятните евродепутати от партията на Костадин Костадинов в новия Европейски парламент. Партията е с трети резултат на евровота с 13.98% от гласовете.

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Росен Желязков е събрал 70 800 лични гласа от общо близо 474 000 бюлетини за партията. Ковачев е на второ място по брой преференции в листата на ГЕРБ - той получава с 30 хиляди по-малко от водача. Според информация на "Дневник" обаче, Желязков няма да се възползва от резултата си и ще остане да работи като депутат в българското Народно събрание. 

От формацията на Бойко Борисов изпращат петима свои представители в ЕП с първи резултат сред политическите сили - 23.5% от гласувалите. 
Вероятно евродепутати от ГЕРБ ще бъдат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. За първи път като депутат в европарламента ще отиде главният секретар на СДС Илия Лазаров. 

Водачът на евролистата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев е успял да събере 44 764 преференции при общо 290 792 гласа за формацията.

В листата на формацията има пренареждане на местата заради преференции. За петия - досегашния евродепутат от ДБ/ЕНП Радан Кънев, са гласували 36 978 души, с което той би трябвало да е вторият представител на ПП-ДБ в ЕП.
25 541 лични гласа има бившият народен представител от ПП-ДБ Христо Петров-Хазарта, който би трябвало също да влезе в европарламента. Това означава, че бившият ни представител в ООН Стефан Тафров няма да бъде евродепутат.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е събрал 9846 преференции. Вторият в листата на движението Илхан Кючук има 8304 лични гласа. Общо гласовете за евролистата на ДПС са 295 052. Петата в евролистата на ДПС Елена Йончева има едва 4041 преференции. 

Тя изпреварва четвъртия в листата Танер Кабилов, отбелязва "Дневник". Ако никой друг няма по-добър резултат от нея и Джевдет Чакъров предпочете да остане в София, може и тя да отиде в Европарламента. Засега няма яснота какво ще предприеме Чакъров - на изборите на 9 юни той се надпреварва за 50-тото Народно събрание като водач на листата на движението в Разград и Пазарджик.