Радан Кънев: Изходът от политическата криза е само един – да не допуснем предсрочни избори

Не може чуждият шпионаж да бъде политически фактор в нашия политически живот, каза още евродепутатът

Радан Кънев

Радан Кънев

Много пъти сме били свидетели на чужда, руска намеса. Но не ни е работа да знаем в детайли около извършвания чужд шпионаж, това се прави на база на непублична, дипломатическа и най-вече информация от службите. (...) Това са били хора с имунитет – те се гонят от страната, но не се води публичен процес. Всяка държава е в правото си да прави това, и се прави въз основа на информация на службите, а не се обсъжда в парламента. Така коментира пред Нова ТВ изгонването на 70 руски дипломати и служители евродепутатът Радан Кънев.

Относно коментара на Корнелия Нинова, че е против изгонването на руските дипломати и това дали това би довело до оттегляне от опитите за съставяне на правителство, евродепутатът коментира: „Не може чуждият шпионаж да бъде политически фактор в нашия политически живот и надявам се, че тя го разбира чудесно. Това би било тревожен знак”.

Според него изход от политическата криза има само един вариант, за да не затънем в институционален разпад е да избегнем предсрочните избори. 

Ние имаме нужда да покажем на гражданите, бизнеса и партньорите ни, че ние не сме разпаднала се държава, ръководена от некадърна политическа класа. Важно е да има правителство, но ако искаме минимално ниво на стабилност имаме нужда от много по-сериозно мнозинство, което да бъде обединено около конкретни законодателни предложения, посочи евродепутатът. 

Кънев отбеляза, че в общото явяване на ПП и ДБ на изборите лично той виждам само предимства.