Радев не спира с критиките към кабинета: Българската армия не може да бъде донор на чужди армии

В общественото пространство цари дълбоко непознаване на същността и работата на ДАНС - тя не е боксова ръкавица

Румен Радев

Румен Радев

Българската армия да не се ползва за донор на чужди армии. Това заяви президентът на Република България Румен Радев във връзка с решението на Комисията отбрана да подготви проект на решение, който да бъде разгледан от парламента, за изпращането на дефектни ракети С-300 на Украйна. 

"Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните възможностите на българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии", заяви президентът.

Президентът бе попитан дали е чел доклада на ДАНС във връзка с експулсираните от България свещеници: "Не съм чел този доклад, нямам го при мен, но дори и да го бях чел, нямаше да кажа, защото не съм като някои политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“.

Той заяви, че в общественото пространство цари "дълбоко непознаване на същността и работата на ДАНС“.

"Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа – да се установи кои са обектите на неговото въздействие в страната, кои хора е вербувал, ако го е направил, на кои хора е въздействал, от кои хора е получавал информация. България с тези действия се решава от тази възможност“, обясни позицията си държавния глава.

Единствената цел за реформи на службите е т. нар тяхно подчиняване за да не може никой да противостои. Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, подчерта Радев. Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност, коментира Радев. ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато атакуват по невеж начин ДАНС, службата е длъжна да се защити, обясни още Радев.

За Шенген, Радев каза, че има много действия, които трябва да се свършат по отношение на Шенген. Неслучайно повдигам тази тема от миналата година 3 пъти, с настояване да започне това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички нива, произнесоха се и ЕС, и Съветът на ЕС, всички евроинституции, много системна работа на дипломатическо и всяко ниво, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, поне най-късно до края на годината. Ще се радвам ако правителството с по-активни действия навакса темпото на служебното правителство, уточни Радев./БГНЕС