Радев срещу критиците на Вапцаров: Той надживя опитите на ревизионистите да го изтрият от историята ни

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вапцаров не само надживя опитите на посредствеността да ревизира мястото му в литературата, но и остава завинаги в сърцата на българите. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод 111 години от рождението на българския поет. Заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова те му отдадоха почит пред неговия паметник на ул. „Московска“, предаде БГНЕС.

„Този поет не само, че надживя всички опити на посредствеността да ревизира неговото място в нашата литература, но и остава в сърцата на българите и е преведен на над 90 езика. А антифашистът Вапцаров е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история“ отбеляза Радев.

Според него във време когато отново имаме посегателство върху демократичните ценности е важно да се почита паметта на такива хора, отдали живота си в борбата срещу фашизма, мечтали за справедливост и пожертвали се за свободата.

Държавният глава продължава да се държи като заклет болшевик и упреква в ревизионизъм всички изследователи, които търсят историческата истина за човека Вапцаров. Разсекретените преди години архиви на МВР недвусмислено свидетелстват, че извън поетичните си занимания Вапцаров е бил платен агент на съветска Русия и болшевиките, част от терористична група, действала по нареждане на Москва в България. Към днешна дата съвсем не за подценяване е и фактът, че поетът е бил един от най-отявлените македонисти, определял себе си като македонец и работил активно за създаване на самостоятелна македонска държава. Именно днес берем плодовете на този антибългарски македонизъм, който продължи да души западните ни съседи и се превръща в основна пречка за членството им в ЕС

Цветя пред паметника на Вапцаров поднесе и племенницата му Мая Вапцарова.

"Аз не съм имала възможността да видя Никола Вапцаров, защото съм родена по-късно, но все пак значението е в неговата поезия. Поезията му започва оттам, че живеем като в дълбоката бронзова ера. Не е ли така? Заради това той отговаря на това стихотворение преди разстрела: "Все пак борбата е безмилостно жестока". Наистина е така", заяви тя.