Радев заедно с прорурски колеги излезе с декларация за семейните ценности

С президентите на Сърбия и Унгария

Румен Радев

Румен Радев

Президентите на България, Унгария и Сърбия подписаха новогодишна декларация, в която подчертават "значението на семейството". 

В декларацията, публикувана на унгарски и английски на уебсайта на двореца Шандор, президентът на Унгария Каталин Новак, държавният грава на Сърбия Александър Вучич и Румен Радев заявяват, че виждат семействата като „основата на нашето общество, източник на нашите ценности и силата на нашите нации”, съобщава Budapest Times, цитиран от БГНЕС.

Сърбия и Унгария системно демонстрират неприемане на ключови решения на Европейския съюз и са сочени като проводници на руското влияние в ЕС - под формата на защита на консервативните ценности.   

„Семейството осигурява подкрепа, напътствия и любов и оформя нашия характер и идентичност. Семейството е и най-добрата среда за отглеждане на деца, които определят пътищата на нашите нации и оформят бъдещето на нашия свят“, се казва в декларацията на Радев, Вучич и Новак.

Те посочват, че семействата са източникът на „културата на отговорност“, която ще допринесе за устойчивостта и за ограничаване на заплахата от изменението на климата.

„Вярваме, че семействата заслужават защита, помощ и признание от страна на държавите и обществата. Ето защо ние силно подкрепяме политики, които насърчават благосъстоянието на семействата и укрепват семейната сплотеност, осигуряват благоприятна среда за семейната основа, дават възможност на жените да се стремят едновременно като майки и професионалисти... Ние насърчаваме нашите граждани през тази Нова година да продължат да възприемат семейството като най-важната институция в нашите общества и да помагат на нуждаещите се.“ - се казва още в декларацията.

През последните години руската пропаганда противопоставя семейните ценности на правото на хомосексуалните да имат своята идентичност без да бъдат преследвани. Чрез лостовете си за водене на хибридна война,  включително чрез социалните мрежи, Москва таргетира различията в демократичните общества – включително по тази тема – провокира тяхната ескалация и разпалва вражди с цел да насажда нестабилност в западните демокрации.  

За целта Москва активно използва влиянието на проруски политици.