Расмусен: Европа трябва да се насочи към мисия до Луната, ако не иска да изостава от съперниците си

Андерс Фог Расмусен

Андерс Фог Расмусен

Европейската космическа агенция трябва бързо да увеличи броя на човешките и роботизираните си изследвания, ако иска да не изостава от световните си съперници, заявиха група експерти, които настояват европейците да се насочат към мисия до Луната.

Независимата консултативна група от 12 души включва бивши министри, художник на комикси и изпълнителни директори на водещи консултантски компании, като всички те са ръководени от Андерс Фог Расмусен, бивш датски премиер и генерален секретар на НАТО.

"Една смела мисия би стимулирала и революционизирала цялата европейска икономика, далеч отвъд космическия сектор, и би вдъхновила едно поколение европейци да градят бъдещето", се казва в доклада им, публикуван днес и видян от "Политико".

Миналото лято групата получи задачата да определи стратегическите приоритети на Европа в областта на космическото пространство, за които изграждането на капацитет за изстрелване на астронавти и нови мисии без екипаж трябва да бъде критичен приоритет, се посочва в доклада. От над 100-те лунни мисии, които са обявени от агенции и компании за периода до 2030 г., Европа води само две, се посочва в доклада. Въпреки това европейските държави изграждат хардуер за мисията на НАСА "Артемис", която има за цел да върне хора на лунната повърхност през това десетилетие, а ЕКА работи, за да осигури място за един от своите астронавти при бъдещо кацане на Луната.

Въпреки че на неотдавнашната си среща на върха в Париж министрите на космическите въпроси на ЕКА увеличиха разходите за космически програми до 16,9 млрд. евро, те не се съгласиха да продължат с програмата за човешки космически полети, а отложиха този въпрос за следващата си среща на министрите през 2025 г.

"Размерът на инвестициите, необходими за постигане на конкурентоспособност, е достижим в контекста на икономическото производство на Европа, особено като се има предвид, че средният дял на БВП на инвестициите в космоса в Европа е само една пета от този на САЩ и само една петнадесета от бюджета на НАСА за изследвания", се посочва в консултативния доклад.

ЕКА заяви, че ще направи оценка на препоръките преди следващата си мини среща на високо равнище в Севиля, която ще се проведе през ноември. /БГНЕС