Убийствата след 1944 г: Кучета от кошарите разнасяха човешки ръце и крака - "Разкази от преизподнята" (видео)

Катерина Митова

Катерина Митова

В Радомирско в, района на Калища, във времето след 9 септември 1944 г. масово са извозвани хора, нарочени от  комунистическата власт за врагове на народа – те са били разстрелвани късно вечерта, а после са захвърляни в огромна яма.  

В поредицата „Разкази от преизподнята“ 88-годишната Катерина Митова, която е едва 8-годишна по време на зловещите събития, разказва за масовите убийства. Избитите тук са хиляди – докарвали са ги с камиони, основно от София.  След 23 ч. вечерта местните жители са чували тътена на картечните откоси с които са били избивани неудобните на властта. Без съд и присъда. 

Телата са били захвърляни в огромна яма, която с времето се е препълнила. Кучета от близките кошари са разнасяли в околността ръце и крака от телата на жертвите.

По-късно ямата е засипана от комунистите, за да бъдат прикрити престъпленията.

Катерина Митова разказва и за убийството на нейния баща Николай Галев – впоследствие той е оправдан, но животът му вече е жестоко отнет. 88-годишната жена споделя спомени от най-злокобния ден за нейното семейство, както и за последващите събития. От живота си отиват нейната майка, баба ѝ и дядо ѝ.