Разкриха самоубийствения план на Путин

Русия не може да натрупа значителна сила от 500 000 мобилизирани за толкова кратко време, с което се опитват да ни плашат кремълските пропагандисти, смята военният наблюдател Александър Коваленко, предаде УНИАН.

Коваленко припомни, че в подготовката за нахлуването на 24 февруари 2022 г. Кремъл абсолютно открито седмици наред прехвърляше руските въоръжени сили, наброяващи 180 000 войници, към границите на Украйна, пишат "Факти".

„Възниква един доста уместен въпрос: възможно ли е да се разположат 200 000, 500 000 или един милион сили и свързаните с тях средства в близост до границите с Украйна напълно незабелязано?“, пише Коваленко. За натрупване на потенциален ресурс от 200 хиляди е необходим период от 4 месеца, за 500 хиляди - 10 месеца. И това е идеалният вариант.

„Текущата норма на мобилизация в Руската федерация е много по-ниска от летвата от 100 000, като най-високите темпове бяха през октомври 2022 г. Тоест мобилизацията продължава, но не толкова активно и интензивно, че да надхвърли необходимостта от 50 000 на месец“, отбелязва Коваленко. В същото време експертът е сигурен, че Русия се готви да атакува. Руските сили имат фанатично желание да напреднат към Угледар.

"Този план изглежда донякъде шизофреничен, защото без достатъчно оборудване и артилерийска поддръжка извършването на такава офанзива е самоубийство. Но шизофрениците са шизофреници, там няма здрав разум“, заяви Коваленко. И точно тази активност ще се превърне в най-голямата офанзива на Русия, смята Коваленко: "Това настъпление има всички шансове да се задуши в зародиш. Особено ако Въоръжените сили на Украйна завладеят инициативата на редица места и радикално нарушат плановете на руснаците“.