Републиканци за България подкрепя инициативата за демонтиране на Паметника на Съветската армия

Републиканци за България подкрепя инициативата за демонтиране на Паметника на Съветската армия и изразената позиция, която беше представена днес от българските политици, общественици и публицисти - Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Анчев, Иван Сотиров, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев на пресконференция в БТА. В Инициативата участват членове и представители от ръководството на Републиканци за България, която е добре възприета в партията.

Този 30-годишен монумент е време да бъде премахнат. Това не е военен паметник, а капище на чужда окупационна армия, под чийто ботуш е избит националният елит на България. През годините българското общество нееднократно е изразявало негативното си отношение към този монумент.

Необходимо е да работим заедно, за изграждане на национално достойнство, неподчинено на външни фактори и влияние.

Инициаторът и член на Републиканци за България Горан Благоев заяви, че начинанието е логично продължение на процес, който върви от почти 30 години, но вече е дошъл моментът „да се извърви пътят“ и фигурите от монумента да бъдат преместени в музея.

Иван Анчев, бивш генерален консул в Чикаго и член на Изпълнителния съвет на партията обясни, че са обсъждани идеи на мястото на паметника да бъде изграден монумент или комплекс на строителите на българската държавност, но в никакъв случай предложението да не бъде еднолично, а да се направи обществена дискусия и да столичани да се обединят около най-добрата идея.

Румен Динев от Изпълнителния съвет на Републиканци за България каза, че чрез тази инициатива се цели обединение на нацията.

ПП „Републиканци за България“ ще подкрепи писмото, подготвяно от инициативната група до институциите за демонтиране на т.нар. Паметник на Съветската армия от центъра на София и преосмисляне на пространството с идея и съграждането на нов мемориал, отразяващ българското достойнство и национална история.