Резников: Украйна изпълни 3 ключови условия за членство в НАТО

Украйна е постигнала три ключови предпоставки за присъединяване към НАТО, заяви министърът на отбраната Олексий Резников, съобщи „Гардиън“.

Резников изброи тези условия като оперативна съвместимост със силите на НАТО, прозрачна система за снабдяване и граждански контрол върху армията.

Министърът заяви, че на Украйна трябва да бъде предложено да се присъедини към Алианса след войната, като определи членството като "неподлежащо на преговори".

„Въпреки това украинското правителство признава, че поканата не може да дойде, докато трае войната“, добави министърът.

"Бихме искали сигнал на срещата на върха на НАТО, че Украйна ще получи гаранции за сигурност - не вместо НАТО, а за времето, докато се присъединим в Алианса", добави той.

Лидерите на НАТО ще се съберат във Вилнюс между 11 и 12 юни, като руско-украинската война ще бъде сред основните теми в дневния ред.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че няма да присъства на срещата на върха, освен ако Украйна не получи покана за членство или "някакъв сигнал".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче разкри, че поканата няма да бъде обсъждана по време на срещата на върха. „Дебатът по-скоро ще се съсредоточи върху задълбочаването на военното и политическото сътрудничество между Киев и Алианса“, заяви ръководителят на НАТО.

Украйна подаде молба за членство във военния блок през септември 2022 г., половин година след пълномащабната руска инвазия.

Засега няма консенсус по въпроса за членството на Украйна в НАТО. Някои източноевропейски и централноевропейски съюзници изразиха подкрепа за ясна пътна карта, докато други остават колебливи.

Франция и Германия предпочитат "по-силни, конкретни и много ясни гаранции за сигурност" пред обсъждането на присъединяването на Украйна. Париж дори посочи, че е готов сам да предостави такива гаранции, като ги сравни със споразумение за сигурност в "израелски стил". /БГНЕС