Родолюбци почетоха годишнина от убийството на Георги Марков

снимка: Даниела Горчева, Фейсбук

Родолюбци и интелектуалци почетоха 45-годишнината от убийството на българския журналист, писател и дисидент Георги Марков.

Днес те се събраха за възпоменание пред паметника на автора на „Задочни репортажи“ в столицата. Сред присъстващите бяха Любен Марков, първи братовчед и носител на авторските права на Георги Марков, Димитър Бочев, редактор на текстове на писателя по „Свободна Европа“, президентът Петър Стоянов, проф. Георги Фотев, режисьорът Росен Елезево, Тони Николов, Нася Кралевски, Борислов Скочев, Даниела Горчева и други. 

На 7 септември  - в деня, в който комунистическите престъпници през  1978 прободоха Георги Марков в Лондон,  по традиция поднасяме цветя пред паметника на писателя, написа в профила си във Фейсбук журналистката Даниела Горчева.

Журналист Георги Марков е бил прострелян на лондонския мост "Ватерло" с отровна сачма от чадъра на непознат мъж. Умира в болница на 11 септември от отравяне на кръвта, най-вероятно от рицин.

Убийството на Георги Марков се превръща в едно от най-емблематичните престъпления по време на Студената война и става известно като "българският чадър".

Георги Марков напуска България през 1969 г. Бил е журналист в българската секция на "Би Би Си". Радио "Свободна Европа" излъчва негови критични материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в сборник "Задочни репортажи за България".