Росен Плевнелиев: Радев защитава руски геополитически интереси, спъва България за еврозоната

Президентът води популистка битка, за него важна е единствено валстта

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Битката на Румен Радев не е битката на българския народ. Държавният глава е заявил своята амбиция да бъде алтернатива, но това не значи, че трябва да води война заради своите амбиции. Това коментира в студиото на БНТ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

Кризата по мое време беше свързана със сигурността на българските граждани и недоверието на нашите партньори. Сега не е така  - минаха толкова вота на недоверие, правителството има и плюсове и минало. Държавният глава от три години плюе правителството и народното събрание, а сега войната вече е лична. Той я стартира в момент, когато се почувства атакуван от прокуратурата. Това е лична популистка битка и тя не е изключение, посочи Плевнелиев и сравни поведението на Радев с това на президентите на САЩ и Бразилия, които според него са хора, борещи се единствено за власт. 

Радев може да бъде преизбран, да направи политическа партия, да има висок рейтинг. Но успехът на един президент се мери със службата към обществото. Защото за тези три години Радев не направи нищо за външната политика, за икономиката…В един момент, когато се тегли чертата ще попитаме – какво свърши за обществото и за народа Румен Радев, коментира Плевнелиев.

Той е категоричен, че в един много важен за страната момент той е инициирал институционалната война. 

България е пред влизане в еврозоната и падане на мониторинга върху много система у нас. На прага сме да влезем в „чакалнята“ на еврозоната, което е особено важно, защото влизаме в сърцето на европейски проект. А президентът иска да осуети това решение, с което изпълнява нечии чужди интереси. В края на април, ако България влезе в еврото, ние се откъсваме окончателно от руското геополитическо влияние и ще влезем в сърцето на Европа. България ще остане в периферията и ще остане бедна страна. Ако ние сега не влезем в еврозоната, може би никога няма да влезем. Тогава ще посочим Радев, че той е спрял влизането на България в еврозоната, а това значи, да се присъединим към богата Европа, аргументира позицията си Плевнелиев.

По думите му Радев е класически популист. Ще блокира назначение на посланици, няма да се свиква и КСНС. Той няма институционално мислене, в центъра е неговото его и лична битка. Всеки, който е обещавал революции, не е направил нищо добро. Но все пак съветът ми е НС и всички демократични сили да не действа както демократите в САЩ. Нека не се занимават с излишен импийчмънт и да продължат да вървят по пътя на европейската интеграция на България.