Росен Йорданов: ГЕРБ са първи, но са в тежка ситуация, имат само един правилен ход

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Какво се случи на тези избори – получихме ясни отговори на въпроси, които витаеха в предизоборната кампания. Доверие и интерес към изборите обаче липсват. Това заяви за Нова ТВ социалният психолог Росен Йорданов. 

По думите му централната тема на всяка една партия е била да покаже желанието си да служи на народ. Но това като мета послание се интерпретира от различните партии  различно. Например, ПП-ДБ искаха хората да им услужат, но това послание не беше чуто. ГЕРБ също не надскочиха себе си – те поискаха да услужат на избирателя, защото те знаят как и ще се жертват за него. При Възраждане мета посланието беше – заслужете ни и ние ще ви управляваме сами, ще ви извадим от ЕС и НАТО и т.н. А за по-малките партии – избирателят да им услужи. ДПС също не разшириха етническата периферия на своята идентичност. Тяхното мета послание беше  – ние идваме при вас да ви служим. Но ние не видяхме такива знаци. Може би те ще служат само на своите хора, коментира социалният психолог.

Според Росен Йорданов няма партии, които да може да се коалират. Но ГЕРБ са в най-тежка позиция. А Борисов ще се държи не като човек, който е спечелил. Той смята, че ГЕРБ  имат един единствен правилен ход – да направят предложение за правителство на малцинството. И изрази съмнение, че ще тръгнат на вариант да правят правителство с ДПС и ИТН, но не заради репутационни щети.