Румъния с "оптимистичен сценарий" за пандемията: Ще преборим Covid-19 до 1 юли

Предприемачът Богдан Мику направил симулация, за да прецени какво медицинско оборудване ще е необходимо по време на кризата

Румънски специалист прогнозира, че коронавирусът ще бъде победен до 1 юли и че жертвите на Ковид-19 в Румъния ще надхвърлят 2 600 души, съобщава в. "Адевърул", предава БТА.

Предприемачът Богдан Мику публикува на страницата си във Фейсбук симулация на развитието на епидемията от коронавирус в Румъния. Симулацията се основава на математически модели, които се доказват като доста точни, пише "Адевърул" и допълва, че според неговия модел на 2 април в Румъния би следвало да има 2 756 заразени с вируса и 112 жертви, а според официалните данни на властите броят на заразените вчера бе 2 738, а смъртните случаи бяха 107.

Мику пояснява, че е направил симулацията, за да създаде план за необходимите покупки на медицинско оборудване по време на кризата. Избрал е по-оптимистичен сценарий от този в Италия и Испания, тъй като Румъния предприе мерки за социална дистанция по-рано от тези страни. Като променливи е въвел два показателя - процент на спазване на мерките за социална дистанция и брой на заразени лица, които са влезли в страната. Той изхожда от позицията, че 67 процента от хората спазват мерките за социална дистанция, което е реално според него, и от презумпцията, че в страната са влезли 2000 заразени, като е сверил данните от гранична полиция за броя на пристигналите в Румъния и това от кои държави идват. Избрал е като "нулев ден" 8 март.

Сравнявайки данните от симулацията и тези, които съобщават властите до момента, Мику констатира, че неговият модел прогнозира развитието на епидемията с отклонение от 10 до 20 процента. Например - когато в страната заразените бяха 1814, а жертвите - 70, в неговата симулация потвърдените случаи са 1870, а жертвите - 90.

Богдан Мику е представил модела на графиката си на министъра на здравеопазването и на премиера, за да бъде в помощ за по-доброто планиране на покупките на медицински консумативи за болниците, прогнозиране на дела на заемане на легла в интензивните отделения, дела на заразяване на медици и пр.

Според неговите прогнози към 8 април броят на заразените в Румъния ще бъде около 5000 души, а в периода 25-30 април броят на жертвите ще надхвърли 1000.

Пикът ще започне около 7-9 април и ще продължи до 15 май, след което броят на хората, настанени в болница и под карантина, ще падне под 5000.

Дните, в които в болниците ще има най-много пациенти с Ковид-19, ще бъдат между 17 и 25 април - около 8 535 души.

В пиковия период смъртните случаи ще бъдат по 35-40 на ден.

На 1 юли епидемията ще бъде победена и след това ще се регистрират само по няколко нови случая или нито един. Към тази дата, според неговите прогнози, броят на жертвите на Ковид-19 в Румъния ще бъде 2 657.

Специалистът посочва, че ако се вземе предвид ситуацията в Италия и се екстраполира към Румъния, тези цифри по-скоро ще трябва да се удвоят. Ако се интересувате от по-песимистичния сценарий, умножете по две горепосочените цифри, посочва Богдан Дику и допълва, че не вярва да е възможен още по-лош сценарий.