Румен Христов: За Терзиев София е само трамплин, очаквам дори да има нова партия около него

„ДС има цялата икономическа власт, вече иска и политическата"

Румен Христов

Румен Христов

За Васил Терзиев кметското място в София е само трамплин за по-висок пост, най-вероятно дори ще има нова политическа формация около него. Такава позиция изради пред БНТ лидерът на СДС Румен Христов.  

„ДС има цялата икономическа власт, вече иска и политическата власт“, коментира той.

"Великото Народно събрание, което избра конституцията с мнозинството на БСП дефакто сложи основите на превръщането на тяхната политическа власт в икономическа. Те овладяха всички икономически лостове и сега се гледа към политическата власт. При евентуално стечение на обстоятелствата и нови парламентарни избори мисля, че Васил Терзиев ще се впусне в битката дори с нова политическа формация около него, защото ПП и ДБ са леко компроментирани от гледна точка на големите заклинания, които имаха по отношение на ГЕРБ и ДПС." - прогнозира Христов, като допълни, че  формациите, които издигат Терзиев – ПП и ДБ, са също продукт на задкулисието, както е той.
„Знаем чии наследници са, чии лица са“, каза още политикът.

По думите му, когато една формула не проработи, задкулисието търси друг вариант, затова политическите сили, които сега подкрепат Терзиев, ще бъдат заменени от нова партия.

„Затова беше извадена тази кандидатура, която каза – питайте ме за всички, но не за първия милион“, отбеляза лидерът на СДС.

Той коментира, че колицията ГЕРБ/СДС подкрепя управлението на ПП/ДБ в името на големите цели, каквито са приемането ни в Шенген и еврозоната, откъсването от Русия и противодействието срещу онези, които искат отново да сме обвързани с евразийския модел.

Политикът изрази надежда, че след като преминат изборите в Австрия и Нидерландия страната ни ще бъде приета в Шенген.

Румен Христов коментира и оставката на Атанас Атанасов като председател на парламентарната комисия за спецслужбите, която той обясни с отказа на ГЕРБ/СДС да подкрепят сливането на гражданското и военното разузнаване.

Христов напомни, че темата за сливането им се коментира още от управлението на СДС. Той обаче изрази съмнение дали подходящият момент за такова преструктуриране е сега, когато в Украйна се води война, засягаща и България. Неговата оценка за службите също не е висока – те излъчваха подвеждащи сигнали, че в Украйна няма да има война.