Румен Христов: СДС ще е в коалицията с ГЕРБ, там ни е мястото

Румен Христов

Румен Христов

Председателят на СДС Румен Христов отказа да отговори на призивите за напускане на коалицията с ГЕРБ. Той изтъкна в ефира на БНТ, че има решение на Националния съвет за съвместно участие на парламентарните избори с ГЕРБ и споразумението между двете партии е в сила до края на съществуването на 47-ото Народно събрание.

Христов уточни, че Националният изпълнителен съвет на СДС няма правомощията да решава дали партията ще е част от коалиция или не, защото подобни решения се взимат от Националния съвет.

"Ще бъдем в тази коалиция, защото там е нашето място" - заяви Румен Христов

Той отчете, че след последните избори СДС е изпратило трима депутати в 47-ия парламент - двама от партията и един от гражданската квота. Сините са получили около 13 000 преференции.

След 6 месеца партията трябва да избере ново ръководство, защото мандатът на сегашното изтича. Румен Христов заяви, че ще се кандидатира отново за лидерския пост. Изтъкна, че е изпълнил обещанието си да върне СДС в народното събрание.

Румен Христов каза още, че ГЕРБ-СДС ще бъде конструктивна, но тежка опозиция в 47-мия парламент. Биха дали обаче и 100 дни толеранс на евентуалния нов кабинет.