Румен Радев се изкара жертва на руското задкулисие

Не съм реваншист, не си отмъщавам на руския патриарх, заяви президентът

Румен Радев

Румен Радев

Лекция, пълна с манипулативни опорки, изнесе в интервю за "Панорама" тази вечер президентът Румен Радев.

"Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на пирамидата. Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв., и то при 100% авансово плащане. Ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма ФМС преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета", повтори своите опорки Радев.

„Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка.

По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите "въздух-въздух" и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение. „Този пакет има по-малко брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности“.

Според него Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

"Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука", нападна правителството Радев.

„Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване“, предупреди президентът.

За Русия

"Мисля, че нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината. През последните години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена, затова сега лекуваме раните и от двете страни. Ние трябва да отстояваме нашето място на цивилизационната карта на Европа. България е била важен фактор в европейската култура и България е дала духовното начало на Русия - и календара, и християнската вяра", каза той за отношенията ни с Русия и на няколко пъти се самоизтъкна колко много е направил за страната ни по време на икономическия форум в Санкт Петербург. 

На въпрос "Вие репликирахте руския президент за Южен поток, но това не беше ли реванш за лекцията, която ви държа руският патриарх Кирил миналата година?", Радев отговори: Не съм реваншист и нямам повод да бъда такъв. Нямам навика да прекъсвам своите гости. Но руският патриарх имаше коренна промяна веднага след моите думи", похвали се той. 

Въпрос: Ще отречете ли публично за всякаква намеса на руско задкулисие в избора ви на президент?

"Вие сам виждате, че интригите на това задкулисие са насочени срещу мен. А руското задкулисие си има и своите поддръжници в България. Да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България. Но аз съм възпитавам в други идеали."