Румяна Коларова: Ако ГЕРБ бяха застанали зад Вили Лилков, това щеше да е голям пасив за партията

Хекимян беше номиниран за кмет като един голям критик на партията на Борисов, смята политологът

Румяна Коларова

Румяна Коларова

След проф. Герджиков и Габровски, ГЕРБ за трети път правят опит да номинират човек, който да разшири обхвата на привлекателността. През годините Хекимян е имал категорична позиция и тя не е била в подкрепа на ГЕРБ. Той е избран именно защото много остро, понякога дори не в рамките на журналистическата толерантност, е критикувал управлението им.

Това каза политологът проф. Румяна Коларова за Нова ТВ. По думите ѝ ако ГЕРБ бяха подкрепили Лилков, това е щяло да бъде голям пасив.

"Той регистрира своя собствена листа. А основният принцип в изборите е, че задължително трябва да имаш и номинация за кмет. ГЕРБ правят експеримент, преценили са така, но вероятно е имало проучване, претегляли са профилите на различни кандидати. Изключително важна е възрастта на Хекимян. Той със сигурност много активно може да се противопостави на агресията срещу възрастните. Искат да привлекат политически пасивните избиратели, по-младите. Изборът на Хекимян показва различен профил. Те са ориентирани към посланието, не към съдържателен дебат", коментира тя.

Според нея от огромно значение е как ще се представят кандидатите за кметове.

"Като че ли все още не са показали потенциала си да бъдат публично говорители на определена стратегия и програма. Терзиев още не е навлязъл в дебат по същество. На проф. Вили Лилков до болка са му познати проблемите на Столична община, говори много конкретно. Ваня Григорова е издигната, за да гарантира достойно представяне на БСП, както и да обедини левицата", посочи политологът.