"Politico": Русия и Китай палят бунтове в САЩ

Русия и Китай наводняват социалните медии със съдържание, свързано с продължаващите вълнения и насилие в САЩ, сочи анализ на последните публикации в „Туитър“ от американската редакция на "Politico", цитирана от "Фокус". От 30 май правителствените служители, държавните медии и други потребители на „Туитър“, свързани с Пекин, или Москва, все по-често са пускали публикации с "хаштагове", свързани с Джордж Флойд, мъжът от Минесота, чиято смър в резултат от полицейски арест преди една седмица отприщи протести в цялата страна. Съобщенията са целяли да всеят разделение и да повдигнат съмнение в реакцията на Вашингтон на разгръщата се криза, пише изданието.

"В момента Русия прави това, което винаги е правила“, заяви Брет Шафер сътрудник по медиите и дигиталната дезинформация от германския фонд "Маршал" на Алианса за осигуряване на демокрация на САЩ, мозъчен тръст във Вашингтон. „Но за първи път виждаме Китай напълно ангажиран в битка на наративите, която не засяга пряко китайските интереси". "През последните три дни, китайски посланици, подкрепяни от русия медии и хора с връзки с Русия и Китай са публикували повече от 1200 съобщения в „Туитър“ за САЩ, използвайки „хаштагове“, като #BlackLivesMatter и #Minneapolis, показва проучване на активността в социалните медии на Politico.

Това представлява най-много споменавания на която и да е страна, дори Русия или Китай, от 30 май и четвърти от топ 10 „хаштага“ за този период от руски и китайски потребители на „Туитър“, чиито съобщения споменаха САЩ, бяха свързани с продължаващото насилие, въз основа на анализ данните за „Туитър“ от Алианса за осигуряване на демокрация.