ISW: Русия може да обяви втора вълна на мобилизация

Това едва ли ще помогне на Путин да увеличи съществено военната мощ на армията си

Има признаци, че Русия смята да обяви втора вълна на мобилизация, се казва в доклад на американския Институт за изследване на войната ISW, цитиран от изданието Гордон.

Анализаторите отбелязват, че говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, реагира на информация от социалните мрежи за планирана от Кремъл нова мобилизация. Песков призова да се игнорират "провокативните съобщения" и да разчитат на това, което официално съобщава руското военно министерство. Според експертите от ISW, с изявлението на Песков вероятно с ецили „дискредитиране на нарастващото влияние" както на руската опозиция, така и на провоенните канали в мрежата Telegram.

Същевременно Кремъл вече не ограничава количеството на съобщенията за войната, както правеше преди. Според анализаторите, по този начин властта в Русия подготвя обществеността за бъдещи вълни на мобилизация. Експертите отбелязват, че  Белгородска и в Курска област е обявено сформирането на отряди за териториална отбрана. Освен това, руските пропагандисти започнаха да издигат неправдоподобни теории за "украинска наземна заплаха", а в Москва се появи реклама на "спецоперацията", която по-рано беше показвана само в отделни градове.

Според ISW обявяването на нова мобилизация едва ли ще помогне на Путин да увеличи съществено военната мощ на страната.

Превод Faktor.bg