Днес Европа почита жертвите на сталинизма и нацизма

Ден на черната панделка

Днес страните на стария континент отбелязват Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка. Той и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.[

23 август е определен с решение на Европейския парламент. като „общоевропейски ден за почит към паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими“, които да бъдат почетени „с достойнство и безпристрастно“.

На тази дата през 1939 година Германия и Съветският съюз сключват договор за ненападение, известен като „Пакта Молотов-Рибентроп“. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени т.нар. „сфери на влияние“ и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война и последвалата я Студена война.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е направено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизма” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.