Русия прати военни на границата с Грузия

Военни с БТР се появиха на КПП "Верхний Ларс" на руско-грузинската граница. Снимки бяха публикувани от множество чакащи да преминат границата там. Опашката днес е около 20 км. Напрежението се покачва заради съобщенията, че Русия всеки момент ще затвори границите си за мъже, подлежащи на мобилизация, и че Грузия може едностранно да забрани влизането на мъже между 18 и 55 г. Днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че засега не е вземано решение за затваряне на границите.

Федералната служба за сигурност потвърди, че е изпратила БТР на границата с цел да се осигури реда там. "Няма да има блок пост. Това е резерв за непредвидени случаи, ако резервистите решат да тръгнат към КПП без да спазват нужните формалности за напускане на страната. Никакви допълнителни ограничения не са налагани", обясниха от ФСС пред руската редакция на BBC. Чакащи на опашката обаче твърдят, че мъже вече масово са връщани от границата, като са им връчвани повиквателни.

Частичната мобилизация, обявена на 21 септември от руския президент Владимири Путин, предизвика паника сред мъжете в страната. За четирите дни след телевизионното обръщение на Путин - от сряда до събота вечерта, 261 000 мъже са напуснали страната, съобщи "Новая газета. Европа“, като се позова на източник от администрацията на президента, предаде "СЕГА".

„Настроението в президентската администрация е такова, че силите за сигурност и Министерството на отбраната се опитват да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало твърде късно“, казва източникът, който не се съмнява, че това е единственият изход от ситуацията.