Русия разполага ядрено оръжие в Беларус, обяви Путин

Александър Лукашенко отдавна е повдигал този въпрос, заяви руският президент

Александър Лукашенко и Владимир Путин

Александър Лукашенко и Владимир Путин

Русия сключи сделка със съседна Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на нейна територия, каза президентът Владимир Путин в събота, цитиран от агенция ТАСС.

Подобен ход няма да наруши споразуменията за неразпространение на ядрено оръжие, каза Путин, добавяйки, че Съединените щати са разположили ядрени оръжия на територията на европейски съюзници.

На 1 юли Русия ще завърши изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, заяви още той в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Според него президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че Русия няма да предава ядрени оръжия в Беларус, а ще разположи свои на територията на страната.

"Що се отнася до нашите преговори с Александър Григориевич Лукашенко, причината беше изявлението на заместник-министъра на отбраната на Великобритания [Анабел Голди], че те ще доставят заряди с обеднен уран на Украйна, това по един или друг начин е свързано с ядрената енергия."

Снарядите с обеднен уран изобщо не са ядрено оръжие.

И по повод британското решение днес той каза: "Русия има с какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди, стотици хиляди такива снаряди. Все още не ги използваме". ("Дневник")