Русия забрани влизането на молдовски политици

Властите в Русия в отговор на преследването на рускоезичните медии в Молдова, забраниха влизането на няколко служители. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство, цитирано от news.bg, позовавайки се на ТАСС.

"На 20 ноември извънредният и пълномощен посланик на Молдова в Руската федерация Лилиан Дариус беше извикан в руското министерство на външните работи, посочиха от ведомството. Беше изразен протест във връзка с продължаващо политически мотивирано преследване на рускоезични медии в Молдова, включително блокиране на достъпа до техните уебсайтове. Лилиан Дариус беше информирана, че като ответна мярка е отказано влизане в Руската федерация на редица служители на Молдова", отбелязва дипломатическото ведомство.

Преди това властите в Кишинев спряха лицензите на 12 молдовски телевизионни канала, забраниха излъчването на руска телевизия и блокираха достъпа до десетки информационни портали. Както обясни това решение ръководителят на Службата за информация и сигурност на републиката Александър Мустяца, тези медии представляват заплаха за информационната сигурност на страната и са допълнителен източник на нестабилност до Украйна, НАТО и Европейския съюз (ЕС).

Действията на властите бяха остро критикувани от правозащитници и лидери на опозиционни партии. Те обърнаха внимание на въвеждането на цензура в медиите, нарушаването на правата на гражданите да избират самостоятелно източници на информация, както и факта, че забраните са въведени по време на подготовката за изборите за местни власти.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че блокирането на рускоезични портали в Молдова няма да остане без отговор.

Според нея тази стъпка показва "постоянната деградация" на свободата на изразяване и достъпа до информация чрез усилията на режима на президента Мая Санду.

Също така проевропейските власти в Молдова обвиниха бизнесмени и опозиционни политици в организирането на протести в цел дестабилизация на страната в полза на Русия. Частната военна компания "Вагнер" е готвела военен преврат в Молдова, заяви през октомври президента на страната Мая Санду за британското издание Financial Times.

Миналата зима няколко пъти европейски и американски официални лица заявиха, че Москва се опитва да свали проевропейското правителство на Санду.

Молдова води и дълги спорове с "Газпром".