Русия заплаши Молдова с "наближаваща катастрофа" заради сътрудничеството и с НАТО

"Молдова е мирна, неутрална и свободна държава, която сама решава как да се развива", отговориха от молдовското МВнР

Михаил Галузин

Михаил Галузин

Русия заплаши Молдова с "наближаваща катастрофа" заради сътрудничеството на страната с НАТО. Кишинев отхвърли руските твърдения и заяви, че страната сама ще решава за ориентацията си, съобщава

В интервю за държавната РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин заяви, че "активизацията на сътрудничеството между Молдова и страните от НАТО във военната и военно-техническата сфера е фактор, който в голяма степен заплашва сигурността на самата Молдова".

Той обвини Кишинев, че допуска на своя територия натовски контингент и припомни "печалния опит на Украйна в това отношение", както и, че "нарушава неутралния си статут".

Говорителят на молдавското МВнР МИД Даниел Воде обаче отхвърли руските твърдения, като заяви, че "Молдова е мирна, неутрална и свободна държава, която сама решава как да се развива".

Припомняме, че през миналата седмица ръководителят на молдовското разузнаване Александру Мустяце предупреди, че Русия може да започне настъпление срещу Молдова още в началото на 2023 година.

Превод: Faktor.bg