Руска медия: В Донбас смятат, че войната между Русия и Украйна е неизбежна

Пенсионираният полковник от ФСБ и бивш „министър на отбраната“ на непризнатата Донецка народна република (ДНР) Игор Иванович Стрелков заяви пред журналисти, че конфликтът в Донбас не може да се разглежда извън контекста на руско-украинските отношения. Според него след анексирането на Крим от Русия помирението на страните е възможно само по два начина: „да се предаде Москва и да върне Крим, или капитулация на Киев и свалянето на правителството, дошло в резултат на преврата през 2014 г. " Заради това Стрелков смята, че конфликтът между Украйна и Русия е неизбежен, пише руският вестник “Московский Комсомолец“, цитиран от "Фокус".

„Освен това американците няма да позволят на Киев да прекрати конфликта. Те не са заинтересовани този конфликт да завърши по различен начин, а единствено с пълното поражение на Русия “, цитира вестникът думите на Стрелков

Бившият военен също така отбеляза, че сега украинската армия е нараснала във въоръжение и на брой, а в рамките на Донбас е способна да се противопостави дори на руските войски. По цялата дължина на руско-украинската граница обаче украинската армия няма да може да води успешни военни действия.

Що се отнася до опълченците, според Стрелков те всъщност са 20 хиляди, а бойните им възможности са в „окаяно състояние“.

Освен това бившият „министър“ отбеляза, че Украйна е закупила турски безпилотни самолети "Байрактар", които са доста опасно оръжие, както показа конфликтът в Нагорни Карабах.

„Републиките няма да издържат дълго без директна мащабна намеса на Руската федерация“, казва Стрелков.

Той вярва, че в Украйна съществува така наречената „Партия на войната“; освен това войната може да бъде от полза за президента Владимир Зеленски, за да представи поне нещо на избирателите като успех преди новите избори.

„Офанзивата още не е започнала, защото сега е кално. Те се подготвят сериозно. Според оскъдната информация, която имам, те (Украйна) са планирали да нападнат още в средата на януари. През февруари имаше просто поредица от съобщения, че Украйна премества тайно цели формирования и много оборудване по линията на контакт “, каза бившият „министър на отбраната“ на ДНР.

Стрелков вярва, че ако възникне конфликт между Русия и Украйна, това няма да бъде лесна разходка; освен това незабавно ще бъдат наложени строги санкции срещу Русия, включително забрана за продажба на въглеводороди.

„Ако войната все пак започне, украинците ще се опитат незабавно да пробият в Донецк и Горловка, да се утвърдят в градското направление и да продължат отбраната, предлагайки на руските войски и народната милиция да водят тежки нападателни битки в градски условия, унищожавайки собствената си инфраструктура и да бъдат обвинени в „геноцид“ над цивилното население“, прогнозира Стрелков.

В същото време Стрелков смята, че в тези условия Русия трябва да даде мълниеносен отговор и „да отнеме от Украйна Харков, Днепропетровск, Мариупол, Одеса“.