"Руската мафия" в Германия - пословично жестока, отстъпва само на арабско-турските кланове

Две трети от заподозрените за участие в организирани престъпни групи са чужденци, повече от тях преселници от бившия СССР

Владимир Есипов, Дойче веле

Руският гражданин от грузински произход Шедели З. може би е очаквал новогодишен подарък от Федералния върховен съд в Карлсруе. Той обаче не го получи. Съдиите в Карлсруе потвърдиха постановената на по-долна инстанция присъда срещу него - 3,5 години затвор за организиране на престъпна група и за измама. Съучастниците му - чеченец, арменец, казахстанец, както и граждани на Чехия и Турция, също ще лежат в затвора.

Най-скъпият процес в Люнебург

С отхвърлянето на това обжалване приключи най-продължителният съдебен процес в историята на съда в Люнебург, Долна Саксония. Т.нар. дело срещу "руската мафия" продължи цели 196 дни. Това е и най-скъпото наказателно производство в историята на този съд: само за преводачески услуги по време на процеса бяха изплатени 1,4 милиона евро, а специално за делото между скамейката на обвиняемите и местата за публиката в съдебната зала беше поставена преграда от бронирано стъкло. Разходите по този съдебен процес надхвърлиха в пъти размера на щетите, нанесени от въпросната организирана престъпна група (около 450 000 евро).   

Ръководител на престъпната група е 58-годишният Шедели З. Бандата е действала с помощта на подставена фирма в Хановер. Участниците в престъпната група поръчвали стоки на изплащане - от айфони до плодове и зеленчуци, които така и не заплащали. Те веднага препродавали продуктите на трети лица и по този начин за около пет години спечелили близо половин милион евро. 

Една от първите сделки на престъпниците била сключена с швейцарски доставчик на зеленчуци на едро. Бандата на Шедели З. поръчала 12 камиона с лук. За да изглеждат сериозна фирма, измамниците платили първите две доставки. След това обаче плащанията спрели. Междувременно швейцарската фирма била доставила в Германия стоки за общо 130 000 евро - лимони, портокали и лук. Но те така и не били платени. Измаменият швейцарски бизнесмен се отправил към Хановер, но установил, че на посочения адрес на фирмата се помещава просто един изоставен офис. Той все пак получил парите си - загубите му били покрити от застрахователната компания.

С какво се отличават членовете на т.нар. "руска мафия"?

"Хората, които идват от бившия Съветски съюз, притежават някои качества, които им помагат да се утвърдят в престъпните среди", казва за ДВ говорителят на берлинския клон на Германския полицейски синдикат Бенямин Йендро. На първо място става въпрос за връзки в различни сфери, улесняващи престъпната дейност - от кражбите с взлом до укриването на нелегални доходи и набавянето на огнестрелно оръжие.  Друго полезно качество са например бойните умения - когато се стигне до конфликти с други престъпни организации в битката за надмощие. "Забелязали сме, че в този сектор има особено много представители на бившия Съветски съюз, които се отличават с особена жестокост", добавя Йендро. 

В статистиката рускоезичните престъпни групи фигурират на "почетното" второ място - веднага след арабско-турските кланове. Но в случая става въпрос за образуваните наказателни производства, т.е. само за престъпленията, по които полицията работи. "Професионалистите от организираната престъпност действат по такъв начин, че да не попадат в полезрението на властите", припомня представителят на полицейския синдикат. А това ще рече, че извършваните престъпления реално са много повече.

Организираните престъпни групи се насочват обикновено към дейности, при които с малко вложени средства може бързо да се изкарат големи пари: нелегалната търговия с оръжие и наркотици, както и търговията с антични предмети. При арабските кланове не е много по-различно, но бандите от бившия Съветски съюз напоследък са много активни в разпространението на наркотици - именно заради пословичната си жестокост.

"За разлика от членовете на арабските кланове, преселниците от бившия СССР полагат повече усилия да не попадат в полезрението на властите. Така например в Берлин по-рядко ще видите хора от бившия Съветски съюз да карат луксозни коли, след като официално са регистрирани адресно в общежития за безработни", посочва Йендро.

Проблемът "кланова престъпност"

От изследване, посветено на организираната престъпност, публикувано в служебното полицейско издание "Криминална полиция", става ясно, че клановата престъпност е най-голямото предизвикателство пред осигуряването на сигурността на гражданите в Германия. Феноменът "кланова престъпност" се наблюдава най-вече в Берлин, Бремен и Рурската област.

Преди броени дни берлинската полиция публикува документ, от който става ясно, че през 2018 година в германската столица са били открити 59 наказателни производства. Задържани са били 462 заподозрени лица, две трети от които са чужденци. В доклада се посочва, че чеченските престъпни групи, замесени в нелегална търговия с оръжие и наркотици, в пране на пари и рекет са едни от най-опасните.

Дясната ръка на Шедели З. също е чеченец. Той е бивш десантчик и участник в бойни действия в района на Кавказ на страната на сепаратистите. Неговата жалба срещу присъдата му лишаване от свобода също беше отхвърлена от Върховния съд в Карлсруе.