Руски бизнесмен: Мотивацията на Путин е да спаси живота си, чеченците ще застрелят тези, които се предават на фронта

Виктор Бакуревич

Виктор Бакуревич

Мобилизацията е сред последните стъпки, които Владимир Путин можеше да направи. Дори не разбирам за какво е тази война? Повечето руснаци не разбират защо трябва да умират, заради какво? Аз съм на 47 г. и щях също да бъда мобилизиран. Без никакви разговори - трябваше да ходя на война. Не вярвам на нито една дума на Владимир Путин. Каквото и да говори, може да не го слушаш и да не възприемаш казаното като информация, която е полезна за теб. Във всички региони има планове за мобилизация и се хващат всички хора, без значение дали са здрави, или с няколко деца. Няма значение дали са и студенти. Когато излязоха на протести в първия ден на мобилизация, не само че бяха задържани, а и получиха призовки". Това заяви руският бизнесмен Виктор Бакуревич пред БТВ. 

"Отдавна съм в България, но през последните дни непрекъснато получавам съобщения от хора, с които не сме контактували десетки години, в които ме питат как могат да дойдат в България или в друга държава. Всички виждаме какво е положението в момента на границите с Грузия и с Монголия. Всички бягът, където могат, докато са отворени границите. Сигурен съм, че до 1-2 седмици те ще бъдат затворени. Бях изключително разочарован, че нямаше достатъчно протести в Русия на 24-и февруари, когато започна войната. Сега питат мъжете защо бягат. Русия е тоталитаритарна държава. Ако излезеш да протестираш, те пращат или в затвора, или на фронта. Кой не се страхува да се окаже в затвора?", попита реторично бизнесменът. 

Синът на президентския говорител Дмитрий Песков казва, че ще "реши въпроса на друго ниво", когато журналисти се представиха за военни и искаха "да му връчат призовка" да се сражава в Украйна. "Как иначе? Над 20 г. тези хора правят в Русия каквото си искат и очакват, че народът приема добре, че неговите деца се пращат на смърт, но не и техните. Депутати пък казват колко много работа и отговорности имали, но иначе "щели да отидат на фронта". Те не се притесняват дори в своите формулировки и не съм учуден от реакциите на децата им. Ако ме изпратят на война сега, ще издържа 2 часа или максимум 2 дена. 90% от тези, които сега се изпращат на фронта, са обречени на смърт. В днешния модерен свят не е толкова важно какво е количеството на хората. Освен това, те не умеят да се бият. Путин праща на убийство граждани на страната си", допълни Бакуревич. Според него много от сънародниците му ще се предадат, но ще бъдат убити от чеченците отзад, които следят за това. 

"Путин е безумен. Не може да разсъждаваш или да построиш някаква логика в действията му. Единствената му мотивация в момента е да се спаси собствения си живот. Наясно е, че войната фактически е загубена. Лъжеха само себе си и накрая си повярваха, че имат втора армия в света. Вместо да признаят грешките си да оттеглят военните си и да прекратят убийствата на мирни граждани от двете страни, се прави мобилизация. Путин си вярва, че има възможност да спечели, но това не е армия, дори и да мобилизира милион. Може би иска да уплаши Запада, за да започне някакви преговори. Това изглежда единственото логично обяснение. Телевизии и вестници постоянно лъжат в Русия, че всичко е наред", каза още бизнесменът.