Призив от "Камчия": Руският език да влезе в образователната система в България

"В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната", заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс Камчия център за русисти.

Тя съобщи, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

"Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят", казва още тя, цитирана от БГНЕС