Британското разузнаване: За руския флот вече е проблематично да поддържа морската блокада на Украйна

Украинските атаки подкопаха способностите му

След серията от загуби, които претърпя Черноморският флот на Русия, той вече не може да осъществява ефективно морската блокада на Украйна, но все още може да обстрелва територията ѝ с ракети с морско базиране. Това се казва в анализ на британското военно разузнаване, цитиран от Униан.

Посочва се, че сериозните атаки срещу руския флот на 20 и 22 септември и унищожаването на щабовете му са били значително по-разрушителни и координирани, отколкото досегашните в тази война.

Според британските военни експерти, е почти сигурно, че физическите загуби на руския флот са „сериозни, но локализирани". Тоест той все още е в състояние да патрулира по руското крайбрежие и да обстрелва Украйна с ракети.

"Но вероятно способността му продължава извършването на по-широко регионално патрулиране и да осъществява фактическа блокада на украинските пристанище ще е намалена", смятат от британското военно министерство.

Отбелязва се, че сега Русия има проблеми с това да защитава важните си обекти в пристанищата и да провежда планово техническо обслужване на корабите.

Превод Faktor.bg