Руският консул в Русе: Нямаме проблем с адаптацията в България, изменяме правната рамка в наш интерес

Андрей Громов

Андрей Громов

Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов даде отчет за работата си в България пред вестник "Русия днес - Россия сегодня". Интервюто с дипломата беше публикувано на страницата във Фейсбук на Руското посолство у нас.

Според Громов, руснаците у нас се адаптират бързо заради близкия език и култура с българите. Пред изданието той отрича да има дискриминация срещу сънародниците му у нас, които имали същите проблеми, както всички останали чужденци - с пенсионирането, с правна помощ и със здравеопазването. 

"Основната ни помощ и задача е да се превърнем в своеобразен рупор, свързващо звено между сънародник, който се оказва в трудна житейска ситуация и историческата си родина въз основа на действащите законодателни актове на двете страни. Само с актуална информация в реално време можем да работим за подобряване на двустранната правна рамка на Русия и България и необходимите изменения в интерес на нашите граждани. Но това е „дългосрочна“ помощ. Днес до голяма степен това зависи от интензивността и нивото на нашия политически диалог и взаимодействие между двете държави", заяви Громов.

"В Европа, по-специално в България, нашите сънародници, наред със запазването в една или друга степен на специфичните трудности, има един голям плюс - духовната близост на езика и манталитета с местното население, което значително улеснява процеса на адаптация и пребиваване на нашите сънародници на българската земя", каза още генералният консул. 

"Приоритетът на моята и цялата съвместна работа на Генералното консулство е да се уверя, че има възможно най-малко причини за проблемни моменти за нашите граждани в България. Редовно получавайки обратна връзка от нашите сънародници, провеждайки съвместни работни (а понякога и неформални празнични) срещи, ние по-добре научаваме как живеят нашите съграждани далеч от родината си, опитваме се да им помогнем по-ефективно при преодоляването на определени трудности. В крайна сметка това е именно основната функция на нашата външна мисия: да защитава правата и интересите на сънародниците си, както и да насърчава развитието на добросъседски и взаимноизгодни отношения между нашите държави и укрепването на приятелските връзки между братските народи на Русия и България", казва още Громов.

Превод: Faktor.bg