Митрофанова забрави предупреждението на премиера, плаши България с руски санкции

София налива масло в огъня в западната антируска истерия, предупреждава руският дипломат и припомня, че страната ни е обявена за "неприятелска държава"

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Затварянето на въздушното пространство на България за руски самолети и поредния случай на изгонване на руски дипломати под измислен претекст несъмнено ще се отразят негативно на двустранните ни отношения.

Това казва руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на видеобрифинг, излъчван на фейсбук страницата на посолството на Русия, съобщава БГНЕС.

Заради внушения в медии и спиране разпространението на руски канали, Митрофанова ще информира всяка седмица на брифинг по актуалните въпроси от международния дневен ред и двустранните отношения с България.

Припомняйки обявяването от МВнР на двама сътрудници на посолството на Русия за персона нон грата, Митрофанова заявява, че това действие не може да се разглежда по друг начин освен като стремеж на официална София да „налее малко масло в огъня” в разпалваната от Запада антируска истерия.

Тези действия няма да останат без отговор, прочита посланикът и припомня, че на 5 март Русия обяви България за неприятелска държава.

Не налагаме още ембарго за доставките на газ по „Северен поток” 1, но европейските политици активно ни подтикват към това, посочва посланик Митрофанова.

Тя казва, че заявленията за отказ от руски нефт и нефтопродукти будят недоумение, след като цените днес са се покачили на над 130 долара за барел.

Освен това всички знаят, че доставките на нефт и нефтопродукти от Русия днес са най-конкурентноспособни за европейския пазар. Отказът от руски нефт ще доведе до тежки последици за световния и най-вече за европейския пазар. При това не е възможно бързо да се замени обемът на руски нефт за европейския пазар, това ще отнеме повече от една година, казва още посланикът на Русия.

Митрофанова изтъква още, че Руската федерация не планира да окупира територията на Украйна, което е напълно в унисон с наративите, които чуваме всеки ден от Москва. Повечето от тях обаче са меко казано пропагандни внушения, които нямат нищо общо с действителността. Така например руският дипломат у нас обяснява, че Русия взема всички възможни мерки, за да запази живота и сигурността на мирните жители. Но информациите от последните дни за развитие на конфлукта в Украйна свидетелстват друго - че руските военни част стрелят и бомбардират цивилни обекти, като детски градини, болници, жилищни сгради, че жертва на агресията стават и невинни хора, сред които деца и възрастни. Което напълно опровергава твърдението на Митрофанова, че ударите се нанасят само по военни обекти. Тя изнася и статистика по тази тема, според която са унищожени 2911 обекта на украинската военна инфраструктура, включително 141 зенитни ракетни комплекса, 89 бойни самолета и 57 хеликоптера, близо хиляда танка и други бронирани машини. 90% от военните летища са ликвидирани.

Мръсна пропаганда е и твърдението на руския посланик, че украинските националисти пречат на хуманитарните коридори и използват мирни граждани като жив щит. А световни агенции съобщават, че именно руската страна е тази, която непрекъснато препяства извеждането на цивилното население от територии, където се води войната.