Съдът в Хага задължи Русия да плати $50 млрд. на бивши акционери в "Юкос"

Апелативният съд в Хага отмени предишно решение на Окръжния съд и обяви, че Русия има задължението да плати 50 милиарда долара на бившите акционери на "Юкос", съобщиха ТАСС и РИА Новости, като се позоваха на документите, публикувани на уебсайта на съда във вторник.

"През 2014 г. международният арбитраж постанови, че Русия трябва да плати 51 милиарди долара обезщетение за нанесени вреди на бившите акционери на компанията "Юкос" (ключова фигура в която е Михаил Ходорковски - б.р.), се казва в изявлението. "Руската федерация поиска от Хагския окръжен съд да отмени това решение и съдът се произнесе в полза на руската страна. Въпреки това апелативният съд Хага реши, че присъдата на по-ниската инстанция е погрешна. Това означава, че решението на международния арбитраж отново ще влезе в сила."

Руската федерация все още има възможност да обжалва пред Върховния съд на Холандия. "Отмяната на арбитражното решение може да бъде направено само по ограничен брой основания", се казва в решението. "Едно от тях е липсата на компетентност на арбитражния съд да вземе решение по случая. В решението, издадено на 20 април 2016 г., окръжният съд отмени решението, като се мотивира с това, че арбитражният съд не е имал съответната компетентност. Но апелативният съд не е съгласен с решението на съда по веригата", отбелязва ТАСС, като цитира документите.

След 10 години разглеждане на делото Международният арбитраж, създаден с посредничеството на Постоянния арбитражен съд (PPTS) в Хага, през 2014 г. задължи Русия да плати около 50 милиарда долара на компании, свързани с бивши акционери на "Юкос" - "Юкос Юнивърсал Лимитед", "Хюли Ентърпрайс Лимитед" и "Ветеран Петролеум Лимитид" (Yukos Universal Limited, Hulley Enterprises Limited и Veteran Petroleum Limited). Съдиите прецениха, че действията на Руската федерация по отношение на "Юкос" нарушават споразумението по Енергийната харта, която страната подписа, но не ратифицира. Руската страна се позова на това, че някои разпоредби на документа не могат да бъдат приложени в Руската федерация, без да се следва процедурата за ратификация. На 20 април 2016 г. Окръжният съд в Хага обяви решенията на PPTS за невалидни и свали задълженията на Русия за плащане на 50 милиарда долара.

Бившите акционери на "Юкос" през лятото на 2016 г. обжалваха пред Апелативния съд в Хага за отмяна на решението на Окръжния съд и за възстановяване на арбитражните решения за изплащане на 50 милиарда долара. От Министерството на правосъдието на Русия отбелязаха, че Москва "ще обжалва присъдата, постановена от Апелативния съд във Върховния съд на Холандия". Съдът пренебрегна факта, че бившите акционери на "Юкос"ЮКОС не са "добросъвестни инвеститори", съобщи пред РИА Новости шефът на Международния център за правна защита Андрей Кондаков, който представлява интересите на Русия в този случай.