Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България

Руски чиновници се занимават с износ на корупция, твърди Леонид Волков

Леонид Волков

Леонид Волков

Близкият съратник на руския опозиционер Алексей Навални Леонид Волков твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, като основно се вливат в европейската икономика. Пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за човешките права в Европейския парламент в Страсбург, той подчерта, че част от тях идват и у нас: „България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания“, предаде БНР

Волков определи това като „износ на корупция“ и предупреди: „Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му“. На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори: „Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания“. 

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Алексей Навални. Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда.