Сърбия вече няма да дава на руснаци гражданство по облекчена процедура

ЕК предупреди, че ще отмени безвизовия режим

Сърбия спря въвеждането на опростена процедура за предоставяне на гражданство на руснаци и други чужденци, след като ЕС заплаши да отмени безвизовия режим с тази страна, съобщи Financial Times.

През април 2023 г. сръбското министерство на вътрешните работи представи проект с поправи в  местното законодателство за гражданството. Съгласно действащите разпоредби, за да получат сръбски паспорт, чужденците трябва да живеят три години на територията на страната и да се откажат от другото си гражданство. Облекченият режим предвиждаше този срок да бъде намален на една година за имигранти, които работят в сръбски компании или са "осъществявали независима дейност".

Европейската комисия обаче предупреди, че ако поправките бъдат приети, безвизовият режим със Сърбия може да бъде отменен "с цел предотвратяване и намаляване на вероятните рискове за сигурността на ЕС". В изявлението на ЕК, цитирано от FT, се подчетава, че европейските власти още през миналата година са дали "ясни препоръки" на Сърбия "да се откаже или да се въздържа от приемането на схеми за даване на гражданство срещу инвестиции".

През 2022 г. Сърбия не се присъедини към международните санкции срещу Русия. Страната прекрати армейските и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. 

Превод Faktor.bg