САЩ: Иран вече участва пряко във войната срещу Украйна

Ирански военни на място са помагали на руснаците да насочват дроновете

Джон Кърби

Джон Кърби

Иран вече пряко участва във войната срещу Украйна с предоставянето на бойни дронове на Русия и изпращането в Крим на ирански военни, за да помагат на руснаците при насочването на безпилотните апарати срещу мирни украински градове. Такава позиция изрази координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Укринформ.

„По наши оценки, иранските военни са били непосредствено на място, в Крим, и са помагали на руснаците при техните операции“, заяви представителят на Белия дом.

Той подчерта, че руснаците вече са получили партиди дронове от Иран и очевидно ще има още доставки. Кърби отбеляза, че Русия иска да получи и други оръжия от Иран като ракети земя-земя, за да ги използва срещу Украйна.

Представителят на Белия дом подчерта, че Иран и Русия може да лъжат целия свят, но няма да могат да скрият фактите.

"А фактът е, че сега Иран е въвлечен непосредствено на място, предоставя оръжие, което нанася удари срещу цивилното население и гражданската инфраструктура в Украйна, и фактически убива мирни хора и разрушава гражданска инфраструктура в Украйна" – отбеляза Кърби.

Той подчерта, че САЩ ще използват всички инструменти, за да разобличават, да възпират и да противодействат срещу доставките на оръжия от Иран, които се използват срещу украинския народ. Джон Кърби увери, че САЩ ще удвоят усилията си за спазване на наложените от САЩ санкции срещу оръжейните сектори на Русия и Иран.

Превод Faktor.bg