САЩ наложиха санкции на международна мрежа, доставяща компоненти за иранските дронове

Двигател, закупен от мрежата, е намерен в отломки на дрон, свален в Украйна

Управлението за контрол над чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на двама души и пет организации, участващи в транснационална мрежа, подпомагаща иранската програма за производство на дронове. Санкционираните физически и юридически лица са базирани в Иран, Китай, Хонконг, Турция и Обединените арабски емирства, предаде Униан.

Иран доставя на Русия безпилотни апарати Shahed-136 за водените от нея военни действия срещу Украйна. Един от двигателите, закупени от мрежата, е намерен в отломките на Shahed-136, свален наскоро над Украйна.

"Безпилотните апарати иранско производство продължават да са ключов инструмент на Русия в атаките ѝ срещу Украйна, включително тези, които терроризират гражданите на Украйна и атакуват критичната ѝ инфраструктура. Съединените щати, в координация с нашите съюзници и партньори, ще настояват да бъдат подведени под отговорност тези, които са свързани с придобиването на ирански дронове от Русия, помощниците на Иран в Близкия изток и други дестабилизиращи субекти.“ – заяви заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В санкционния списък са включени:

-        иранската компания Pishgam Electronic Safeh
-        хонконгската Hongkong Himark Electron Model Limited
-        турската Dal Enerji Madencilik Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
-        турската Anka Port Ic Ve Dis Ticaret INSAAT Lojistik Sanayi Limited Sirketi
-        компанията Farhad Ghaedi Goods Wholesalers LLC от Обединените арабски емирства
-        китайският гражданин Фан Ян
-        иранският гражданин Хамид Реза Джанггорбани.

Превод Faktor.bg