САЩ орязват финансирането на проекти за противодействието на Русия в Европа

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер разпореди да бъдат пренасочени част от средствата, предназначени за финансиране на проекти, насочени за противодействието на Русия в Европа, към изграждането на стената на американската граница с Мексико. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на съобщение на Пентагона, публикувано по-рано, пише "Фокус".

Според агенцията става дума за редица проекти в Европа в рамките на така наречената европейска инициатива за ограничаване и противодействие на Русия. Това е дългогодишна програма, предназначена да „противодейства на агресията от страна на Русия в региона“ чрез „възстановяване на широко военно присъствие на САЩ“ на континента и изграждането на военните възможности на партньорите.

По-конкретно, решението се отнася за проекти за създаване и разширяване на военна инфраструктура на обща стойност 545 млн. долара в Норвегия, Германия и Испания. От тях над 200 млн. долара могат да бъдат преразпределени в полза на изграждането на стена на американско-мексиканската граница.

Освен това се подчертава, че работата по чужди проекти не е напълно спряна, но ще бъде отложена поради трудности, свързани с пандемията от коронавируса. Освен това разходите за изграждането на някои военни съоръжения в САЩ