Комитетът на ООН по правата на детето: Русия да върне насилствено прехвърлените украински деца

Да не отнема украинското им гражданство

Комитетът на ООН по правата на детето призова Русия да прекрати насилственото прехвърляне на деца от окупираните райони на Украйна в нарушение на международното право и да ги върне на семействата им, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

Международният наказателен съд поиска руският президент Владимир Путин да бъде арестуван за незаконно депортиране на украински деца - обвинение, което Кремъл отрича.

Москва трябва да предостави информация за точния брой на отведените деца от Украйна и тяхното местонахождение, за да могат те да бъдат идентифицирани и върнати, се казва в доклада на Комитета на ООН по правата на детето по отношение на Русия.

Комитетът също така настоява Русия да гарантира, че нито едно дете не е било лишено от украинското си гражданство, като идентичността, името и семейните отношения трябва да бъдат запазени.

Москва твърди, че "само защитава" уязвимите деца от зоната на военни действия след началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Комитетът на ООН по правата на детето обсъди през януари и правата на децата в България, ДР Конго, Литва, Сенегал и Южна Африка, допълва Асошиейтед прес.