САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция с нова база на границата с Турция

Споразумението ще влезе в сила от 2020 г.

САЩ са на път да създадат нова военноморска база в гръцкия град Александруполис, на границата с Турция, съобщава Ahval, като се позовава на информация на изданието Kathimerini. Гърция и САЩ се съгласиха да бъде увеличено военното присъствие на Вашингтон в Крит и да бъдат добавени нови военни инсталации в Александруполис за военноморските сили на САЩ в рамките на новото споразумение за обща защита.

Според гръцкото издание споразумението ще влезе в сила от 2020 г. Този ход идва във време, в което Турция е в конфликт с гръцките киприоти от Република Кипър и Гърция за газовите резерви на острова. САЩ многократно призоваваха Анкара да прекрати сондажните си дейности около бреговете на Кипър, като нарече действията й провокативна стъпка, която увеличава напрежението в региона.

Турция е единствената страна, която признава независимостта на Севернокипърската турска република (СКТР), като Анкара твърди, че гръцката администрация нарушава правата на турските киприоти като използва едностранно ресурсите на острова. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган също така оспорва Изключителната икономическа зона на Кипър, част от която е в турския континентален шелф.

Междувременно Гърция, Израел и Република Кипър задълбочават връзките помежду си и се опитват да се възползват потенциално огромните залежи на природен газ, засечени по Източното Средиземноморие. Вашингтон също така увеличи опитите си да сътрудничество със страните в региона. Двустранното решение на Конгреса на САЩ, ратифицирано от Комисията по външните работи в парламента, позволи Вашингтон напълно да подкрепи тристранното партньорство между Израел, Гърция и Кипър чрез енергийни и отбранителни инициативи и предложи да бъде премахнато оръжейно ембарго на островната република.