Сборник на Комисията по досиетата осветява истината за ДС и бежанските лагери на Запад (1944-1991 г.)

Представянето на изданието е на 28 май в НБУ, Корпус 1, Аула, от 11.20 часа

Комисията по досиетата  в партньорство с  Нов Български Университет, Департамент „ Право“ ще представят документалния сборник „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад  (1944-1991)“*   

Представянето на изданието е част от Общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“, който се организира от Департамент „Право“ на НБУ. 

Модератор на форума е проф. д-р Веселин Вучков. В него ще участват Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата, Екатерина Бончева – член на Комисията, проф. д-р Екатерина Михайлова и проф. дн Райна Николова. По време на представянето ще присъстват и студенти.

Събитието ще се състои на 28 май, петък, от 11.20 часа, Корпус 1, Аула. Входът е свободен за всички, които се интересуват от тази проблематика.

sbornik_kd.jpg

*Документалният сборник „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад 1944–1991 г.“  петдесет и третото издание от поредицата „Из архивите на ДС“, съставено изцяло от материали, съхранявани в Централизирания архив на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложената тема представлява несъмнен обществен и изследователски интерес, особено сега, когато Европа се опитва да намери отговори на най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Публикуваните документи дават възможност да се вникне в проблематиката не само през призмата на Държавна сигурност, но и през очите на завърналите се бегълци от запад и техните разкази пред следствието. Книгата, която читателят държи в ръцете си не просто ще обогати наличната вече литература по въпроса за българската емиграция през указания период, а ще насочи вниманието му към един почти непознат и неизследван задълбочено проблем – този за бежанските лагери.