СДС иска двукамарен парламент и непряк избор на президент

СДС внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на Конституцията. От партията припомнят, че настоящият проект за промяна на основния закон е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години. Според тях първите стъпки за смяна на модела са именно конституционните промени.

Промените, които предлагат от СДС, са на първо място свикване на Велико народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС. Те предлагат Народното събрание да е съставено от две камари - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението, и Долна камара с мандат 4 години - пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони. От партията подкрепят идеята за намаляване на броя на народните представители.

Те настояват за непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари. Освен това предлагат премахване на длъжността вицепрезидент, а при невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред идеите е и ново административно деление и намаляване броя на общините с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите съгласно европейските стандарти - въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети, както и финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава Указ за назначаването им, предлагат още от СДС.