Себастиян Курц готов да закупи "Sputnik V" преди одобрението от ЕС

Себастиан Курц

Себастиан Курц

Австрия може да регистрира руската ваксина срещу „Sputnik V“ на национално ниво, ако процесът на одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA) се проточи, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, съобщава БГНЕС. 

Според него всички процедури в EMA отнемат много дълго време, поради което Европа изостава, например от Великобритания и САЩ по отношение на ваксинацията.

"Разбира се, има възможност да се направи това на национално ниво, ако отнеме твърде много време на европейско. Има държави в Европа, които използват няколко ваксини, например Унгария или Сърбия, които също използват „Sputnik V“, което е страхотно предимство за тези страни. защото те могат да ваксинират населението по-бързо. Това спасява животи, работни места“, каза Курц по време на пряко предаване в Инстаграм..

"Това би ни помогнало много, защото процесът на ваксинация ще бъде значително ускорен. Застъпвам се да направим това. Сега координираме това с федералното правителство", каза той. "Наистина се надявам, че ще можем да закупим тази ваксина, както и да я приложим. Това е не само мое решение, но и силно го подкрепям", заключи канцлерът.

Миналата сряда Курц се срещна с руския посланик в Австрия Дмитрий Любински, след което той обяви, че Виена може да поръча ваксината „Sputnik V“ от Русия тази седмица.

Руската ваксина „Sputnik V“ преминава през процедура на постепенно преразглеждане от 4 март в EMA, която одобрява ваксините за употреба на европейския пазар. По-рано в EMA изрази надежда, че оценката на "Sputnik V" ще се проведе в ускорен период, но няма дата за одобрение на ваксината. Според съобщения в медиите, одобрението на руската ваксина, ако няма затруднения, трябва да се очаква през май.

В началото на февруари научното списание „Lancet“ публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината „Sputnik V“, потвърждавайки нейната висока ефективност и безопасност. По време на фаза III клинични изпитвания, Sputnik V“ демонстрира високи нива на ефикасност, имуногенност и безопасност - ефикасността на ваксината е 91,6%. Ваксината осигурява пълна защита срещу тежки случаи на инфекция. Ваксината „Sputnik V“ е одобрена в близо 60 държави с общо население над 1,5 милиарда. „Sputnik V“ се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.