Шаренкова сипе огън и жупел срещу съда в Страсбург, плаши Европа със зараждащ се неофашизъм

Светлана Шаренкова, снимка: БГНЕС

Светлана Шаренкова, снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати малко над 12 хиляди евро по дело, заведено от влогъра Асен Генов. Държавата бе пратена на съд, след признаването на виновност, че на 7 ноември 2013 година е боядисан паметникът пред централата на БСП на "Позитано" 20 в столицата.

Европейският съд по правата на човека приема, че е нарушена свободата на словото на жалбоподателите. "Европейският съд отсъди в полза на европейските граждани и в полза на хора, които са предприели действия за демократизиране на държавата, чиито правата са били отнети", каза Генов пред Нова Нюз.

Според него злоупотребата с пари на данъкоплатеца е започнала по-рано с участието на МВР, прокуратурата и съда, които са произвели погазващо правата правосъдие. Издателят Светлана Шаренкова брани в студиото социалистическите паметници със зъби и нокти. Според журналистката оскверняването на паметници не е гражданска позиция, а хулиганство и противообществена проява. "Правото на господин Генов защитавам и аз, но това не става с боядисване на паметници. Не коментирам решението на съда в Страсбург, отсъждането не е свързано със самия паметник", каза още тя. 

"Съдът в Страсбург съди по абсолютно формални критерии. Явно част от европейската бюрокрация напълно е загубила своята чувствителност по отношение на зараждащия се неофашизма в днешна Европа. Доколкото знам, отсъждането не е свързано със самия паметник. Антифашистки паметници, които се пазят и охраняват от общините, има в цяла Европа - във Виена, Париж и Берлин. Нека да почетем невинните жертви и от едната и от другата страна", каза още Шаренкова, която беше част от инициативния комитет по преизбирането на Радев, който за 5 години един път не почете жертвите на комунизма. За Светлана Шаренкова вандалското отношение на един паметник не решава проблемите на днешния ден.